fredag 12 oktober 2018

Börsen "rasar":Hur gör ni?

5 dagars ras


Denna veckan har innehållit en hel del turbulens på marknaden både i Sverige och i USA. 
Hur ska man då agera när ens portfölj dyker flera procent varje dag?
Det finns lika många strategier som portföljer på aktiemarknaden och alla agerar såklart olika.
Jag själv ska inte använda mina pengar på 10 år så jag har fyllt på lite aktier med hjälp av en kreditlina jag använder. Sparandet nästa månad kommer gå direkt till kreditlinan för att betala av.
Obs: jag uppmanar ingen att använda sig av kredit eller lån till aktier om man inte är helt säker på sin strategi.


Just nu går mycket av mitt sparande till portföljen och kommer nog göra i några månader till innan jag växlar över sparandet mer till resesparande och buffertsparande. Precis varit med om en olycka där jag fick använda en stor andel av min buffert och fick bevis på hur viktigt det är med säkerhetsbuffert. Men också hur viktigt det är med balans i livet och att göra det man verkligen vill NU istället för att vänta. Läste ett väldigt bra inlägg om just det som Pappa betalar skrev för några dagar sedan. Läs det gärna här!

Framtiden kan ingen säga någonting säkert om. Vi kan gissa, se vissa parametrar som pekar åt ett visst håll och fråga spåkulan, men ingen vet med säkerhet vad som händer.
Det kanske är början på ett större ras och lång björnmarknad vi ser just nu.
Det kan också bara vara en sektorsrotation och lite vinsthemtagningar vilket är vanligt och sker ungefär en gång varje år.

Personligen tror jag att vi kommer få se mer och mer sättningar på börsen och inte så långa björnmarknader i framtiden. Såklart kommer det komma stora ras som kan utlösas av vad som helst men börsen kommer nog vara mer stabil i framtiden och när dyken ner kommer gäller det att ha is i magen och bara låta de som är rädda att sälja av. Sen vänder det igen.

Månadsspara och sprid ut dina köp så kommer du träffa både bottnar och toppar och på så sätt få en snittkurs i dina aktier som är väldigt bra. Några är duktiga på att ta hem vinster i ganska rätt lägen och även gå in längre ner, men för merparten av oss småsparare så finns det ingen mening att försöka timea marknaden. Ligg inne i aktier eller fonder med de medel som är avsedda för just detta och försök sålla bort allt brus. Håll lugnet, ta en promenad, och kolla inte din portfölj varje dag. 


När vi zoomar ut på 5 år istället för 5 dagar så ser vi hur liten dippen är i jämförelse.
Tänk på det!!!

Hur agerar ni? 7 kommentarer:

 1. Jag gör inget just nu. Tycker inte det har gått ned tillräckligt för att motivera att jag använder krediten mer. Säljer inget. Köper inget heller, men det är väl mest pga brist på likvider.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Smart tänk. Börsen har egentligen inte gått ner tillräckligt mycket tycker inte jag heller, men 3-4 innehav i portföljen har gått ner omotiverat mycket på rädsla (vad jag tror) så det är i de jag har fyllt på. Håll hårt i din strategi.

   Radera
 2. Tack för bra inlägg. Jag gillade även pappa betalars inlägg mycket och hade oxå tänkt nämna det i ett blogginlägg framöver :) jag tecknade Avanzas superlån förra helgen och har redan använt nästan hela summan för att köpa mer aktier. Kunde inte hålla mig. Men det är en mycket liten del av totala portföljen så jag är inte orolig men om raser fortsätter så borde man kanske haft mer is i magen :) Min plan är att ta ett sabbatshalvår f.r.o.m april 2019 till september och leva på lite sparpengar. Lite förpension så att säga. Vill inte vänta kör lite fiskarestajl ;)

  SvaraRadera
  Svar

  1. Haha gillar din inställning. Önskar nästan att jag var lite modigare och körde fiskarestajlen lite mer men jag trivs oerhört bra på mitt jobb just nu så kör nog på ett tag till. Men visst, April - September låter som en go ledighet ;) Lycka till.

   Radera
  2. Häftigt men ett sabbatshalvår Permanentexit. Tror det är underskattat att vara en lat fiskare ibland.

   Ser framemot ditt inlägg med mig i ;)

   Mvh PB?

   Radera
  3. Det kommer mer inlägg om mitt sabbatshalvår/förpension/pre-exit framöver det kan jag lova. Jag måste dock ligga lite lågt än. För arbetsgivare och projekt vet inget än. Men jag ser fram emot dagen jag går in till chefen och ska begåra tjänstledigt :) Då är det fint att ha lite fuckoff-kapital i ryggen

   Radera
 3. Hej Filantropen!
  Kul att du gillade mitt inlägg. Och tack för att du länkar.

  Jag kör på som vanligt. Jag kommer aldrig lyckas timea marknaden så ingen ide att försöka.
  Mvh PB?

  SvaraRadera

Perfektion är inte för investerare

Investeringar handlar inte om perfektion. Det handlar om ett kontinuerligt och evigt lärande genom misstag och erfarenhet i både upp och n...